Studio Kaart E-mail Studio Kaart Twitter Studio Kaart Facebook Studio Kaart LinkedIn
Herbestemming Douanekantoor Roosendaal 

Opdrachtgever: Coresta
Locatie: Roosendaal
Opgave: Herbestemming Douanekantoor Kadeplein
Status: Opgeleverd


Het voormalige douanekantoor in Roosendaal is vanwege zijn grote omvang een sfeerbepalend gebouw op het Kadeplein. Het rechtlijnige gebouw heeft een gesloten en zakelijke uitstraling. Hetgeen past bij zijn oorspronkelijke functie als douanekantoor, maar niet bij zijn toekomstige functie als woongebouw met multifunctionele plint. Om het gebouw meer aan te laten sluiten bij zijn kleinschalige omgeving heeft het diversiteit en een menselijke maat nodig. Door plaatsing van balkons en panelen ontstaat er afwisseling en verfijning in de gevel. Hierdoor staat het gebouw beter in verhouding tot de buurt en het plein.

Het water, dat de gemeente doorgetrokken heeft het Kadeplein op, biedt vele mogelijkheden. Er ontstaat een veelzijdige publieke leefruimte voor de plint aan de oostgevel. De plint wordt volledig van glas voorzien zodat het gebouw een open en levendige uitstraling krijgt. Een trap, die het hoogteverschil tussen het plein en de begane grond overbrugt, zorgt ervoor dat het gebouw toegankelijk wordt en contact maakt met het plein.

Het huidige zakelijke karakter van het pand wordt vervangen voor een meer zachte en vriendelijke ambiance. Tactiele en transparante materialen als hout en glas geven het gebouw een nieuw uiterlijk. Het gehele gebouw wordt gekeimd in warm antraciet. Hierdoor wordt het licht geabsorbeerd en worden de grote omtrekken van het gebouw verzacht. Daarentegen trekken de fijnschalige vormen van de houten panelen en balkons juist visueel de aandacht. Ze zorgen voor variatie in het gevelbeeld en geven het gebouw een humane afmeting.